24 Haziran 2009 Çarşamba

Bir Yaz Gecesi Rüyası

(Bu eldivenlerin anlamı nedir ayrıca?)

A.B.D. için bunu söylemek fazlasıyla mümkün. Nasıl olmasın ki, rakip 35 maçtır yenilmeyen, Avrupa şampiyonu, yıldızlardan bir galaksi oluşturmuş, göz kamaştıran İspanya. Maçı parça parça izlemek durumunda kaldım ama bu bile A.B.D. ' nin futbol hırsını görmeme yetti. Özellikle Fenerbahçe'nin transfer gündeminde olan Oguchi Onyewu nedeniyle Türkiye'de de maçın çok ilgi gördüğü kesin. Ben daha önce Eddie Pope ile birlikte oynadıkları maçlarda izlediğim kadarıyla pek başarılı bulduğum bir oyuncu değildi. Ama akşam ki kritik müdahaleleriyle Fenerbahçeli arkadaşlarımın " sen sallıyosun ama " ile başlayan cümlelerine maruz kalmama neden oldu. Tamam iyi bir fiziğe ve hamle yeteneğine sahip olabilir ama yer tutma konusunda ve hız konusunda problemleri olduğu söyleniyor. Bonservisi elinde olması nedeniyle de taliplerin turnuva bitiminde kapısını aşındıracağı kesin. Donovan bu kabiliyet ve oyun performansıyla neden hala L.A. Galaxy de oynadığını da anlamak mümkün değil. 6 aylık B.Münih tecrübesinde oynama şansı pek olmadı yeni bir avrupa macerasına hazır görünüyor ama talibi çıkar mı bilemem. Ayrıca Clint Dempsey, Jey DeMerit,Jonathan Spector,Jozy Altidore ve kaptan Carlos Bocanegra olağanüstü bir performansla galibiyetin mimarları oldular. Ayrıca Bob Bradley'in yüzündeki temiz ifade futbolun güzelliğinin heyecanının bir yansıması bence.

İspanya cephesinden bakıldığında ise rehavet odaklı bir futbol tembelliği vardı göze çarpan. Sergio Ramos'un yaptığı hata sonrası atılan gol de bunun açık bir göstergesiydi. Rakibin üstüne sürekli gitmelerine rağmen yorgun ataklar dirençli A.B.D. savunmasını geçme konusunda etkisiz kaldı. İspanya'nın ayakta kalan ve maçın skorunun önüne geçen tek ismi Xavi oldu. Arkası dönük ya da önüne dönük hiç farketmedi onun için sürekli isabetli paslar ve müdehaleler yaptı ama sonuçta takım oyununda bireylerin çabası bir noktadan sonra yeterli olmuyor.
Şüphesiz herkes yarı finaller bir an evvel bitse de Brezilya - İspanya maçını izlesek diye geçiriyordu aklından, ama bir klişe yine gerçekleşti ve futbol sahada oynanıp kazanıldı. Şimdi herkesin aklına bu gece bu rüyayı bir kez de G. Afrika görür mü düşüncesinin yerleştiğini söyleyebiliriz.

Transfer Nasıl Yapılır ?


Süper Lig'in sona erdiği günden beri transferler hakkında günde onlarca haber gündemi meşgul ediyor. Kimisi beklentiler doğrultusunda kimileri uçuk kimileri de kaçık ve dolambaçlı.M.Topuz transferi o kadar çok konuşuldu ki, kolbastı kadar tepki oluşturdu bende. Umalım da bu kavgaya değsin. Servet'in gidişinin ardından Gökhan Zan transferi açık konuşmak gerekirse Galatasaray taraftarlarını pek memnun etmedi. Ama bazı futbolcuların kanlarının uyuştuğu takımlar vardır ve buna en büyük örnek Ayhan Akman'dır. Geldiğinde çok tepki almıştı her iki takımdan da ama bir iki sene içerisinde takımın en verimli oyuncularından oldu hatta kaptanlığa kadar yükseldi.

Sansasyonel isimlerden uzak, hedefe yönelik futbolcuları kadrosuna katan Sivasspor transfer döneminin en kazançlı takımı konumunda.Sivasspor bu sezon Bilica karşılığında Fenerbahçe'den 24 yaşındaki Yasin Çakmak'ı , İstanbul B.B.'den orta sahanın solunda ve ortasında hücuma dönük oynayabilen ki bence Arda'dan sonra o bölgenin en yetenekli ismi 25 Yaşındaki Erman Kılıç'ı , Antalyaspor'un kaptanı ve sağ beki 29 yaşındaki Uğur Kavuk'u, Almanya'nın Hannover 96 takımından alınan ve bazı spor yazarlarına göre geleceği çok parlak olan sol bek Ferhat Bıkmaz' ı(20), Kocaelispor'un Taner Gülleri'den sonra en çok ismini duyuran gole dönük orta saha oyuncusu Nijeryalı Akeem Oriyomi Agbetu'yu (21), Fransa'nın Lorient takımında oynayan gole yakın orta saha oyuncusu Tunuslu Hamed Namouchi'yi (25), Al Nasr takımından Beninli forvet Rozak Omotoyossi'yi (23), Belediye Vanspor'dan forvet İbrahim Ölüm'ü (25), Üsküdar Anadolu 1908 Spor'dan stoper İslam Altunkan'ı (20) ve kaleci Aykut Demirdelen'i (21), Lorient takımından stoper Kerim Baş'ı (19) ve Belçika'nın FC Brüksel takımından kaleci İsa İzgi'yi (23) kadrosuna kattı.
Şampiyonlar Ligi düşünüldüğünde belki yine de yeterli görülmeyebilir, ama sessiz sedasız kimisi ilaç niteliğinde kimisi de panzehir olarak yedekte tutulabilecek futbolcular transfer edildi. Bülent Uygun zaman zaman gereksiz durumlarda boy gösteriyor olsa da, ne istediğini bildiği her halinden belli oluyor. Bu oyunculardan Erman Kılıç benim en beğendiğim oyuncular arasındadır, fiziki yapısı ve futboluyla Muhammet Altıntaş ve Okan Buruk'u andırmakta ve aynı tadı vermektedir. Oldukça zor bir dönem Sivasspor'u bekliyor, yapacakları bir kaç takviyeyle yeni sezona hazır bir görüntü veriyorlar. Benim merak ettiğim bu kadar başarılı ve hızlı transferi nasıl becerdikleri. Bunu da birisi çıkıp açıklar diğer takımlara örnek olur umarım.